en
human bridge

10
Aug

Ett utmärkt samarbete

10 augusti, 2017

Human Bridges biståndssändningar möjliggörs tack vare engagemang och drivkraft från eldsjälar runt om i landet. För att få in material till sändningar ingår Human Bridge samarbetsavtal med företag eller sjukhus och Region Örebro län är ett av de landsting där avtal finns.

Hans-Inge Rosengren arbetar som medicinteknisk ingenjör på Regionservice, Medicinsk teknik på Region Örebro Län och har på olika sätt varit verksam inom området sedan 1978. Ett arbete han beskriver som ett drömjobb för just honom och som har inneburit erfarenhet på många områden inom medicinsk teknik.
-Det började med att jag hade ansvaret för all kamerautrustning som användes i vården. Jag var till exempel med när den första kameran kom för att utföra titthålsoperationer. I slutet av 80-talet var jag ordförande i nuvarande Sjunet där vi arbetade med att utveckla systemen för bild och ljud över datanätet, berättar Hans-Inge.

Sedan dess har Hans-Inge hunnit med både det ena och det andra inom området medicinsk teknik. Bland annat var han med i arbetet med att ta fram en av dagens tekniker med att kunna utföra multidisciplinära ronder, vilket innebär att allt sker på distans och via kameror som publicerar högupplösta bilder.
Tillsammans med enheterna i Örebro, Karlskoga och Lindesberg utgör Hans-Inge och hans 50-talet kollegor Medicinsk teknik i Region Örebro Län.
-Vi har samarbetat med Human Bridge i ungefär två år och är mycket nöjda med samarbetet. Det hela började egentligen med att jag fick i uppgift från ledningen att undersöka möjligheterna för att återbruka vårt utrangerade material istället för att låta det gå till destruktion och kom då i kontakt med Human Bridge. En viktig faktor när vi skulle besluta om att ingå i samarbetet var att Human Bridge både är politiskt och religiöst obundna, har verksamhet över hela världen samt att de har en stabil ekonomi, säger Hans-Inge.

Innan samarbetet inleddes rensades mycket fungerande utrustning ut som egentligen endast blivit ersatt med nyare teknik. Att återbruka istället för att slänga har blivit ett välkänt fenomen på sjukhusen i Örebro län och ryktet om att Medicinsk teknik tar hand om utrangerat material sprider sig allt mer.
-Det är kul att se att fler och fler engagerar sig och att ryktet om samarbetet skapar ringar på vattnet, säger Hans-Inge.

Själva processen i samarbetet går ofta till så att Hans-Inge får in material från avdelningarna där samarbetet redan är känt. Därefter går Hans-Inge igenom materialet för att se om det är något som går att använda i biståndssändningar eller om det är helt slut. Är det fortfarande funktionsdugligt och går att köpa reservdelar till placeras materialet i ett förråd där det får stå till dess att det är dags för Human Bridge att komma och hämta materialet.
-Vårt mål är att försöka skicka material två gånger om året.

Det känns bra att kunna vara med och bidra till både miljön och till att människor med sämre förutsättningar får tillgång till bra sjukvård. Både på ett personligt plan men också internt för sammanhållningen och vi-känslan på sjukhuset.
Under hösten deltog Human Bridge på Medicinteknikdagarna i Örebro för att sprida informationen ytterligare kring arbetet med att samla in, rekonditionera och leverera utrangerad sjukvårdsutrustning. För Region Örebro Län var det positivt att Human Bridge fanns på plats under dagarna.
-Vi var väldigt glada över att Human Bridge fanns med. Det känns positivt att fler får upp ögonen och också informeras om hur man själv kan vara med och bidra, avslutar Hans-Inge.


03
Aug

Fynda i sommar!

3 augusti, 2017

Regnar det ute? Eller har du bara tröttnat på solstolen?
Besök närmaste Lindra Second Hand och gör fyndet som du så länge väntat på. Sedan kan du luta dig tillbaka i solstolen igen och veta att du varit med och gjort skillnad för någon annan. Tänk att en läkare fått möjlighet att ställa rätt diagnos genom bättre utrustning eller att människorna på landsbygden äntligen har kunnat få tillgång till hälsovård. Din handling hos Lindra Second Hand blir en god handling.

Närmaste butik hittar du här. 


27
Jul

Ungdomar skänker kläder på Stadium Sports Camp

27 juli, 2017


Foto: Stadium Sports Camp

Det började med fotboll, ishockey och basket. Tre huvudsporter – 1300 deltagare. I dag, 23 år senare, vimlar det av barn och ungdomar på de stora gräsytorna kring Stadium Arena i Norrköping och Halmstad Arena fyra veckor på sommaren.

Stadium Sports Camp anordnas varje sommar under fyra veckor i Norrköping och från och med i år även under två veckor i Halmstad. Sedan starten 1995 har lägret vuxit enormt och deltagarna, ungdomar mellan 11 och 15 år, kan nu välja mellan 18 huvudsporter – alltifrån rugby till gymnastik. Under dessa veckor är området kring Stadium Arena fyllt av energifyllda och förväntansfulla barn och ungdomar i färgglada t-shirts som knyter nya kontakter och skapar minnen för livet. Marcus Grapne, lägeransvarig Stadium Sports Camp och hållbarhetsansvarig Stadium, trycker på att tanken med lägret inte är någon som helst elitsatsning utan att det bara handlar om att ha kul, få nya kompisar och inspireras till att röra på sig. Totalt är det omkring 8000 deltagare som är med under någon av de veckor som lägret anordnas, fördelat på Norrköping och Halmstad och inklusive de lite yngre barnen som bara är med dagtid.

Under lägret ges möjligheten att lämna sina begagnade kläder i en Re:activate insamlingsbox som sedan töms och innehållet skickas till Human Bridge. Redan första dagen är det många som lägger i en full påse som de haft med sig hemifrån, alltifrån urvuxna träningsbyxor till tröjan som man tröttnat på. Detta bidrar till att barn och ungdomar får lära sig att tänka på andra människor som inte har samma förutsättningar som de själva. Det är dessa insamlingsboxar som även finns i Stadiums butiker där kunderna löpande kan lämna sina begagnade kläder.

– För Stadium är det fantastiskt att arbeta med Human Bridge, för att säkerställa att våra kunders bidrag går till rätt personer och de mest behövande. Vi tror på fortsatt utveckling tillsammans, återbruket måste alla parter ta gemensamt ansvar för, oavsett bransch. Sedan 2003 har vi arbetat ihop och vi är stolta över samarbetet, säger Marcus Grapne.


23
Jul

Lindra Ronneby fyller ett år

23 juli, 2017

I början av 2016 påbörjades arbetet med en ny Lindra Second Handbutik. En lokal på Östra Torggatan, mitt i centrala Ronneby, blev tillgänglig och passade perfekt för verksamheten. Lokalen gjordes i ordning och en butiksföreståndartjänst publicerades i de lokala tidningarna.
-Jag kände att detta var mitt drömjobb, något som skulle passa mig perfekt och jag var helt enkelt bara tvungen att få det, berättar butiksföreståndare Eva Lundström.

Eva har alltid arbetat inom handeln och därför blev valet till tjänsten som butiksföreståndare lätt. Sedan dess har hon arbetat och drivit butiken framåt med ett ansvar över butiken och dess personal.

Kön ringlade sig lång, folk var förväntansfulla och succén var ett faktum när det den 23 juli förra året var dags för öppning. Butiken togs emot med öppen famn av ortsbefolkningen.
-Det var helt galet på öppningsdagen, hur mycket folk som helst och kön tog aldrig slut.


06
Jul

Årsberättelse 2016

6 juli, 2017

”Ännu ett år, ännu en summering av det som skett och de insatser som genomförts. Det är vedertaget att man lätt blir hemmablind och förminskar det man själv står i i sin vardag.”

Läs Robert Bergmans reflektion över 2016, om säkrare förlossningar i Tanzania och om andra projekt som Human Bridge utfört och vad som gör det hela möjligt. Här finns Human Bridges årsberättelse i sin helhet.