en
human bridge

05
Okt

Aktion Julklappen – Sprid julstämning i östra Europa!

5 oktober, 2017

Visst vill vi hålla fast vid sommaren in i det längsta. Men tiden går fort och det är snart jul igen och dags att börja tänka på vem man ska sprida glädje till i år. Du kan bli en hjälte för barn i östra Europa.

Vad önskar du dig i julklapp? Det är kanske den fråga som ställs mest frekvent under senhösten/tidig vinter varje år. För många av oss blir svaret ”ingenting, jag har ju allt”. Men det är inte verkligheten för alla människor i vår värld. För många svenska barn skulle en tub med tandkräm och en reflex inte vara den bästa julklappen som tomten kommer med, men i Rumänien, Moldavien och Ukraina är det just det det för många barn är.

Varje höst börjar Läkarmissionen och Human Bridge tillsammans dra i trådarna för kampanjen Aktion Julklappen. Skolor, föreningar och familjer i Sverige slår in julklappar som sedan fraktas till östra Europa. Julklapparna delas ut på skolor, till barn på landsbygden eller i olika sorters föreningar. Där får de sprida glädje till barn som inte förväntar sig att tomten kommer varje jul, en del är glada om de har mat på bordet.

Så om du får frågan i år ”vad önskar du dig i julklapp”, kanske du skulle svara ”glädje till barn i östra Europa” och be att den som ställer frågan anmäler sig till Aktion Julklappen. På så sätt kan vårt överflöd istället bli till julstämning på andra håll i vår värld, där den verkligen behövs.

Vill du eller någon du känner vara med i Aktion Julklappen?
Kampanjen pågår mellan den 1 och 18 november. För att det ska bli rättvist för dem som får ta emot en julklapp och för att allt ska gå igenom tullen ska alla julklappar ha samma innehåll.

En julklapp ska innehålla:
1 blyertspenna
1 pennvässare
1 suddgummi
1 skrivhäfte
1 ritblock
1 ask med färgkritor
1 tvål
1 tandborste
1 tub med tandkräm
1 tablettask
1 reflex
1 jul- eller vykort med en personlig hälsning på engelska

På lakarmissionen.se/aktionjulklappen kan du läsa allt om hur kampanjen går till, hur du anmäler din julklapp och vart den tar vägen. Bli en julklappshjälte!


21
Sep

Klimatvecka – Human Bridge på Vaggeryds ÅVC

21 september, 2017

Just nu pågår Klimatveckan i Jönköpings län. Syftet med veckan är att bidra till att nå visionen om att Jönköpings län senast år 2050 är ett så kallat plusenergilän. Det innebär i korta drag att minska behovet av energi och öka produktionen av förnybar energi som kan användas utanför länet, samt minska utsläppen av växthusgaser (källa: Länsstyrelsen i Jönköpings län). Veckan innehåller olika aktiviteter som ska ge kunskap, inspiration och en större medvetenhet om klimatfrågan. Vaggeryds Återvinningscentral är en av samlingsplatserna under veckan. På måndag är fokus återbruk på centralen och de olika verksamheter som finns representerade i den dagliga verksamheten finns på plats för att informera besökare. Human Bridge samlar sedan många år in textil på Vaggeryds Återvinningscentral (och på många andra håll i Jönköpings län) och därmed kommer en representant från oss att finnas på plats för att svara på frågor och berätta om vad som händer med det insamlade och vilken miljöpåverkan produktionen av textilier har.


15
Sep

Container här – mobil klinik där

15 september, 2017

Tänk om en container kunde målas vit, få ett par fönster och några innerväggar. Vad skulle den då kunna användas till? – Jo, en mobil klinik för ultraljudsundersökningar.

I december förra året fylldes en container på lastområdet vid Human Bridges huvuddepå i Holsbybrunn. Den lastades med en tandläkarenhet, ett ultraljud, operationsbord och annan sjukvårdsutrustning.

Som så många tidigare containrar sedan 2014 skulle denna fraktas till Syrien i ett samarbete med den svenska föreningen Syriens Stödkommitté för demokrati. Men det var inte en helt vanlig sändning. Den här gången var det inte bara innehållet som räknades, själva containern hade en ytterligare uppgift än att enbart se till att materialet kom fram ordentligt.

När containern anlände till mottagaren S:t Jakobs kloster och Moder Agnes, målades den om, fick fönster och innerväggar och inreddes med en del av den utrustning som skänkts av Human Bridge. Syftet för containern var att fungera som en mobil ultraljudsklinik. På så sätt kan människor som lever långt från sjukhus i krigets Syrien på ett enklare sätt få tillgång till undersökningar och hjälp.

Så här ser containern ut nu.


08
Sep

Rosa påsen – ett test för att minska textil i brännbart

8 september, 2017

Vi i Sverige slänger inte mindre än åtta kilo textil per person och år, enligt Naturvårdsverket, och det i vanliga soporna. Human Bridge strävar efter att ligga i framkant också vad gäller test av nya insamlingslösningar för textilier och söker hela tiden efter nya samarbetspartners. Som ett försök att minska mängden textil som slängs i brännbart har nu Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö tagit initiativet att erbjuda villaägare i kommunerna en ytterligare fraktion vid sortering av hushållsavfall – den rosa påsen för textil. Privatpersoner får själva hänga ut en trycksak vid soptunnan för att få hem påsarna som när de är fyllda läggs tillsammans med övriga fraktioner i en och samma behållare för hämtning. Den rosa påsen sorteras sedan ut och kommer Human Bridge till del där innehållet sorteras för återanvändning eller återvinning.

Läs mer här: https://www.mynewsdesk.com/se/eem/pressreleases/ny-faergsorteringspaase-ger-textilierna-en-andra-chans-2129089


10
Aug

Ett utmärkt samarbete

10 augusti, 2017

Human Bridges biståndssändningar möjliggörs tack vare engagemang och drivkraft från eldsjälar runt om i landet. För att få in material till sändningar ingår Human Bridge samarbetsavtal med företag eller sjukhus och Region Örebro län är ett av de landsting där avtal finns.

Hans-Inge Rosengren arbetar som medicinteknisk ingenjör på Regionservice, Medicinsk teknik på Region Örebro Län och har på olika sätt varit verksam inom området sedan 1978. Ett arbete han beskriver som ett drömjobb för just honom och som har inneburit erfarenhet på många områden inom medicinsk teknik.
-Det började med att jag hade ansvaret för all kamerautrustning som användes i vården. Jag var till exempel med när den första kameran kom för att utföra titthålsoperationer. I slutet av 80-talet var jag ordförande i nuvarande Sjunet där vi arbetade med att utveckla systemen för bild och ljud över datanätet, berättar Hans-Inge.

Sedan dess har Hans-Inge hunnit med både det ena och det andra inom området medicinsk teknik. Bland annat var han med i arbetet med att ta fram en av dagens tekniker med att kunna utföra multidisciplinära ronder, vilket innebär att allt sker på distans och via kameror som publicerar högupplösta bilder.
Tillsammans med enheterna i Örebro, Karlskoga och Lindesberg utgör Hans-Inge och hans 50-talet kollegor Medicinsk teknik i Region Örebro Län.
-Vi har samarbetat med Human Bridge i ungefär två år och är mycket nöjda med samarbetet. Det hela började egentligen med att jag fick i uppgift från ledningen att undersöka möjligheterna för att återbruka vårt utrangerade material istället för att låta det gå till destruktion och kom då i kontakt med Human Bridge. En viktig faktor när vi skulle besluta om att ingå i samarbetet var att Human Bridge både är politiskt och religiöst obundna, har verksamhet över hela världen samt att de har en stabil ekonomi, säger Hans-Inge.

Innan samarbetet inleddes rensades mycket fungerande utrustning ut som egentligen endast blivit ersatt med nyare teknik. Att återbruka istället för att slänga har blivit ett välkänt fenomen på sjukhusen i Örebro län och ryktet om att Medicinsk teknik tar hand om utrangerat material sprider sig allt mer.
-Det är kul att se att fler och fler engagerar sig och att ryktet om samarbetet skapar ringar på vattnet, säger Hans-Inge.

Själva processen i samarbetet går ofta till så att Hans-Inge får in material från avdelningarna där samarbetet redan är känt. Därefter går Hans-Inge igenom materialet för att se om det är något som går att använda i biståndssändningar eller om det är helt slut. Är det fortfarande funktionsdugligt och går att köpa reservdelar till placeras materialet i ett förråd där det får stå till dess att det är dags för Human Bridge att komma och hämta materialet.
-Vårt mål är att försöka skicka material två gånger om året.

Det känns bra att kunna vara med och bidra till både miljön och till att människor med sämre förutsättningar får tillgång till bra sjukvård. Både på ett personligt plan men också internt för sammanhållningen och vi-känslan på sjukhuset.
Under hösten deltog Human Bridge på Medicinteknikdagarna i Örebro för att sprida informationen ytterligare kring arbetet med att samla in, rekonditionera och leverera utrangerad sjukvårdsutrustning. För Region Örebro Län var det positivt att Human Bridge fanns på plats under dagarna.
-Vi var väldigt glada över att Human Bridge fanns med. Det känns positivt att fler får upp ögonen och också informeras om hur man själv kan vara med och bidra, avslutar Hans-Inge.