en
human bridge

10
Jan

Vaggeryds Återvinningscentral

10 januari, 2018

På Vaggeryds återvinningscentral är det hemtrevligt. Runt den lilla kontorsboden som står centralt placerad på området finns ett antal växter utställda med omsorg och i fönstren hänger gardiner. Här är det Marita och Kristina som håller koll på allt som händer. De är driftstekniker och har jobbat på återvinningscentralen i tolv respektive tio år.
– Det händer så mycket inom den här branschen så det är jättekul, säger Marita.
– Vi försöker vara i framkant när det gäller nyheter eller krav som kommer från myndigheter, fortsätter Kristina. Vi har haft ganska fria händer när det gäller utvecklingen av Vaggeryds Återvinningscentral. Att både jag och Marita har ett stort intresse för vårt arbete underlättar ju.

Att ta tillvara textil är något som klättrat på agendan de senaste åren men Human Bridge har haft insamling på Vaggeryds återvinningscentral sedan innan både Marita och Kristinas anställning började.
– Vi har alltid varit nöjda med samarbetet, säger Kristina. Med tanke på hur textilindustrin påverkar miljön så är det jätteviktigt att både kunna återanvända och återvinna textilier.

Tömningen av de två behållarna på återvinningscentralen sköts av ett lokalt socialt företag. Det innebär att det ger arbetstillfällen och skapar sysselsättning för människor och på så sätt gör insamlingen av textilier nytta i ytterligare en aspekt.


Boden där Marita och Kristina har sitt kontor är hemtrevligt pyntad med sådant som lämnats på återvinningscentralen. 


03
Jan

19 995 julklappar 2017

3 januari, 2018


Foto: Håkan Flank för Läkarmissionen

Klapparna i 2017 års Aktion Julklappen har nått fram. Paket har öppnats, leenden har spridits och hopp har tänts hos barn i östra Europa.

Av de 19 995 st julklappar som samlades in nådde tre barnen på bilden: Antonia, Darius och Nicolas. Barnen bor med sin familj, bestående av tre generationer (pojkarna är morbröder till Antonia), i ett hus som de får låna i några år. Huset har varken el, vatten eller toalett inomhus och familjen har inte råd att köpa ved för att få det varmt. Här – mitt i en hård och tuff tillvaro sprider ett paket från någon i Sverige en sådan glädje och barnen får vara just barn för en liten stund och glömma de bekymmer som annars omger dem.


21
Dec

God Jul och Gott Nytt År!

21 december, 2017

 


14
Dec

Human Bridge utökar textilinsamling tillsammans med VafabMiljö

14 december, 2017

Human Bridges textilinsamling sker i samverkan med kommunala avfallsbolag och fastighetsägare genom omkring 2 000 insamlingsbehållare från mellersta Sverige och söderut. Nu utökas insamlingen i samverkan med VafabMiljö, ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanlands län samt Heby och Enköpings kommun. Ett befintligt samarbete i mindre omfattning finns redan, men utökas nu till att gälla insamling i tolv kommuner – totalt 18 återvinningscentraler.

Läs mer om samarbetet här.


05
Dec

Internationella frivilligdagen – Human Bridges äldsta volontär

5 december, 2017

En septemberonsdag på Human Bridges sortering i Gnosjö är det god stämning. Dagens grupp är i full gång med att gå igenom säckar med textilier som skänkts. I den här gruppen finns Human Bridges äldsta volontär. 89 år gammal fortsätter Reinhold vecka efter vecka att komma till lokalen i Gnosjö för att vara med och dra sitt strå till stacken. Någon ålder märks inte när han synar och sorterar kläderna, den märks bara i alla de berättelser och den historiekunskap han besitter. Något han gärna delar med sig av till sina medarbetare.

– Jag hängde på hit 1994 och sedan har jag fortsatt. Jag trivs väldigt bra, det har aldrig varit några problem att gå hit, säger Reinhold. De övriga fem i onsdagsgruppen instämmer i att det aldrig känns motigt att gå till sorteringen, gemenskapen är bra och det känns viktigt att vara med och göra en insats.

I dag är det internationella frivilligdagen med syftet att lyfta allt det ideella arbete som görs lokalt, nationellt och internationellt. Den tid som volontärer lägger ner på någon av Human Bridges anläggningar är väldigt värdefull för verksamheten. Totalt är det omkring 120 volontärer som är med och bidrar till Human Bridges arbete för människa och miljö. Tack för era insatser!